Vågar bryta tystnaden

Elaine Eksvärd är för de flesta kanske främst känd som en väletablerad retoriker. Nu vill hon även stå upp för barns rättigheter. I den självbiografiska boken Medan han lever berättar hon utlämnande om de sexuella övergrepp hon i sin barndom utsattes för av sin far.

 

På golvet i hallen ligger en liten övergiven vit barnsocka. Det öppna, ljusa vardagsrummet är inrett med soffa, bord och skön fåtölj, samt en salig röra leksaker. Elaine Eksvärd är på många sätt som vilken halvstressad småbarnsförälder som helst. Och ändå inte.

– Jag brukar beskriva mig som retoriker, vd för retorikföretaget Snacka Snyggt, författare och barnrättskämpe, säger Elaine Eksvärd, medan hon sitter hopkrupen på golvet med en kopp te i handen.

– Jag är också ett av tre barn i varje skolklass, lågt räknat, som blivit sexuellt utnyttjad.

Boken Medan han lever kom ut våren 2016. I boken berättar Elaine Eksvärd om uppväxten i Stockholmsförorten Bredäng under 1980-talet, och hur hon systematiskt utsattes för sexuella övergrepp av sin far. En person som istället för att ge henne trygghet sådde känslor av skam, skuld och misstro mot vuxenvärlden. Genom att skriva boken, och även nyligen starta det icke-vinstdrivande bolaget Treskablinoll AB, har hon valt att bryta tystnaden på ett både genomtänkt och strategiskt sätt.

– Efter att ha arbetat med retorik i tio år insåg jag att jag har en plattform som gör att folk faktiskt lyssnar på vad jag säger. Jag vill berätta om mina erfarenheter för att göra skillnad. Det var när jag började studera retorik på universitetet som jag valde att konfrontera min pappa. Plötsligt blev jag så fruktansvärt arg! Och insåg att det som hänt självklart inte var mitt fel.

Enligt Treskablinoll blir ett av tre barn i varje klass sexuellt utnyttjat.* Men mörkertalet är stort och viljan att anmäla låg. Ambitionen för Treskablinoll och för Elaine Eksvärd är att siffran ska bli noll. I samarbete med experter – kriminologer och barnpsykologer – arbetar organisationen med olika former av brottsförebyggande och utbildande lösningar, alla kostnadsfria. Bland annat har man tagit fram Förskolebrevet som är en uppmaning om samarbete kring tio förebyggande riktlinjer och en integritetspolicy som vårdnadshavare kan skicka till sitt barns förskola. De förskolor som väljer att använda sig av Förskolebrevet eller redovisar motsvarande bättre eller liknande förebyggande arbete markeras med en blå prick på en Sverigekarta. Idag finns 110 blåa prickar på kartan.

– Jag är övertygad om att ifall den förskola i Bredäng där jag gick som barn, regelbundet hade arbetat med integritetsövningar hade jag tidigt förstått, och kunnat ge uttryck för, att det som min pappa gjorde mot mig var fel. Jag tror också att om förskolepedagogerna hade varit tillräckligt pålästa, så hade de insett att något inte stod rätt till.

Elaine Eksvärd är tydlig med att hennes ambition inte är att kritisera förskolan och dess pedagoger. Tvärtom beskriver hon dem som sina ”vardagshjältar” och menar att de gör ett fantastiskt och viktigt arbete. Istället är det politikerna som bär ansvaret för förskolornas ofta knappa resurser. Inte heller vill hon att Treskablinoll ska upplevas som skrämmande. Det som däremot är skrämmande är siffrorna och statistiken över antalet utsatta barn. Tanken med Förskolebrevet är att försöka motverka sexuella övergrepp och att få vårdnadshavare och förskola att börja samtala om integritet.

– Jag är väl medveten om att vissa förskolor har svårigheter att uppfylla alla riktlinjer i Förskolebrevet. Och det är först och främst en politisk fråga. Vi har bland annat fått kritik när det gäller riktlinjer som rör vikarier. Det har vi nu förtydligat för att så långt som möjligt undvika missförstånd – personal kända för barnet får byta blöja och utföra arbetsuppgifter vid känsliga tillfällen. Där innefattas såklart vikarier.

"Det går inte att prioritera bort förebyggande arbete för barns integritet."

Utformandet av Förskolebrevet är en pågående process, säger Elaine Eksvärd. Har en förskola exempelvis redan en väl fungerande integritetspolicy vill Treskablinoll gärna ta del av den så att Förskolebrevet kan utvecklas och bli ännu bättre.

– Brevet bygger på redan befintliga rutiner som en kommunal förskola i Örebro och en fristående förskola i Bromma jobbat efter långt innan Treskablinoll grundades. De ville förse andra förskolor med sina strukturerade och väl fungerande integritetsarbeten. Det är ju förskolorna som är experter, så självklart samarbetar vi med dem och tar råd från dem.

Att arbeta efterFörskolebrevet är naturligtvis ingen garanti för att sexuella kränkningar mot barn kommer att upphöra, menar Elaine Eksvärd. Men det är en strävan. Arbetet måste föras på flera fronter och fler arenor. Nästa steg är att engagera idrottsföreningar.

– Tänk om basketklubben jag var med i hade kunnat stötta mig och lära mig om integritet, när förskolan inte gjorde det. Det hade kunnat vara min räddning under låg- och mellanstadiet.

Sedan en tid tillbaka arbetar Elaine Eksvärd så gott som heltid med Treskablinoll, samtidigt som hon driver egna företag, skriver på en bok och har två barn under fem år. På frågan om hur hon får tiden att räcka till, svarar hon skrattande att det gör den inte.

– Det går inte att prioritera bort förebyggande arbete för barns integritet. Allt är viktigt. Belöningen för mitt arbete kommer på flera plan. Till exempel när nu vuxna personer hör av sig och berättar att de läst min bok och känner att jag har talat för dem. Eller när förskollärare berättar att de tack vare integritetsövningarna de gjort i förskolan har upptäckt och kunnat hjälpa två utsatta barn. Det är min betalning i detta – att få rädda barn som utsatts som jag.

 

* Siffror från SBU visar att 1 av 10 flickor och 1 av 20 pojkar utnyttjats sexuellt. Det blir ungefär tre barn i en klass på 30 barn. Studier pekar på att bara 1 av 10 barn berättar att de utsatts och bara 2 av 10 sexualbrott anmäls, visar statistik från BRÅ. Förra året gjordes 3 170 anmälningar om våldtäkt mot barn, 134 ledde till en fällande dom.

Treskablinoll
  • Treskablinoll är ett icke-vinstdrivande företag där alla intäkter går till arbetet för barns rätt till en trygg barndom. Tillsammans med experter som kriminologer, barnpsykologer och personer som jobbar på platser där barnen vistas skapar man brottsförebyggande och utbildande lösningar.
  • Förskolebrevet är ett färdigskrivet brev som vårdnadshavare kan ge till förskolechefen där deras barn går, med en uppmaning om att samarbeta kring tio förebyggande riktlinjer och en integritetspolicy.
  • Läs mer på treskablinoll.nu och förskolebrevet.se
  • Sätt din förskola som en blå plupp på förskolekartan.se
Elaine Eksvärd

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Gustav, Matheo, 5 år, Evelyn, 2 år och ett syskon på väg.

Bor: Stockholm.

Fritid: Träning när det inte är vabbmånader.

Läser: ”Brev till min dotter”.

Lyssnar på: Alicia Keys.

Inspireras av: Förskolechefer som vågar ta tag i integritetsfrågan.

Motto: Att aldrig klaga på det jag kan göra något åt. Den energin det går åt till att gnissla ska jag istället göra skillnad med.

ElaineE

 

Läs fler

Åsa Fridman

Åsa Fridman

Frilansjournalist

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen i din vardag.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Förskoletidningen och Förskoletidningen i din vardag ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant