Pippi fyller 75 år!
I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump – Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump – kom ut. Första boken om Pippi Långstrump gavs ut av Rabén & Sjögren 1945. Den följdes av ytterligare två romaner och flera kortare berättelser och bilderböcker. 1969 kom tv-serien. Böckerna finns översatta till över 70 olika språk.
– De har haft oerhört stor betydelse för barnlitteraturen i hela världen genom gestaltningen av ett lekfullt barn som har makt utan att missbruka den, säger Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.
Med Pippi fick barnlitteraturen en rebellgestalt som inte bara är stark och klarar sig själv utan också ett barn som inte alls bryr sig om vad de vuxna säger.
– Pippi är ett främmande barn som vänder upp och ner på hierarkier.
Den första boken om Pippi var epokgörande, enligt Anna Nordenstam. Den lyfte fram det fria barnet och gick hand i hand med 1940-talets nya pedagogiska idéer, där barn inte skulle förstöras av hämmande uppfostran.
– Redan i första kapitlet märks att tiderna är nya. Pippi introduceras genom att hon går baklänges och när hon funderar på saken konstaterar hon: Lever vi inte i ett fritt land kanske? Kriget är slut och det är fritt fram för det fria barnet!
Pippi spelade också på många barns önskedrömmar och fantasier. Hon kunde lyfta en hel häst, kasta omkull poliser, köpa allt hon ville i leksaksaffären och gick och lade sig när hon själv ville.
– Pippi är ett kompetent barn som klarar sig själv, även om hon längtar efter sin pappa och saknar sin mamma som är i himlen. Hon är också mer naturbarn än rackarunge. För vuxna är Pippi också rolig att läsa av dessa skäl. Dessutom är Astrid Lindgren skicklig och leker med språket med ordvändningar som: Det är ingen ordning på allting och att hon inför nya ord som en ”spunk”.
Anna Nordenstam hoppas att alla förskolor läser Pippi högt för barnen.
– Det är många barn idag som kanske bara ser Pippi i tecknad version på paddan eller som film på bio, men att höra berättelsen läsas och samtidigt se på Ingrid Vang Nymans bilder är en estetisk läsupplevelse som gynnar fantasin och som jag önskar alla barn.
Några av hennes egna favoritscener ur böckerna är när Pippi bakar pepparkakor på golvet och när hon sover med fötterna på huvudkudden.
– Det är små befriande fantasiscener som har ett härligt barnperspektiv!